Det er fedt at lære noget nyt

Det er aldrig for sent at lave et skifte i sit liv. Det ved Kasper Søjberg, som er begyndt uddannelse i den voksne alder. Kasper er som 37-årig begyndt på vvs-energiuddannelsenRoskilde Tekniske Skoles afdeling på Pulsen 2.

Kasper er 37 år, bor i Havdrup. Han er gift, har to små børn, og så er han elev på Roskilde Tekniske Skole. For cirka et halvt år siden lagde han sit liv om. Den faste månedsløn som mekaniker blev udskiftet med en tilværelse som elev på Roskilde Tekniske Skole. Han har netop afsluttet sit grundforløb på vvs-energiuddannelsen.

- Jeg vil gerne være ventilationstekniker, for jeg synes det lyder spændende, og der er masser af arbejde, forklarer Kasper, som har fået karakteren 12 i alle moduler på grundforløbet.

Erfaring træder i karakter

Kasper har arbejdet i mange år, inden han gik i gang med uddannelse. I 12 år reparerede og servicerede han arbejdsmaskiner hos BaneDanmark. Kaspers arbejdserfaring har givet ham nogle gode muligheder i uddannelsen, forklarer hans underviser på Roskilde Tekniske Skole, Jakob Søren Christensen:

- Kaspers erfaring er tydelig. Han griber fx opgaverne an uden tøven. Han kan en masse ting i forvejen, og skal udfordres ekstra, samtidig med at han ofte udfordrer os undervisere. Og så ved han, hvordan man opfører sig på en arbejdsplads - det tager han med sig ind i uddannelsen.

Kasper og de tre andre voksenelever på holdet har et overblik, som de yngre elever er glade for, og som de lærer af, fx når de løser projektopgaver.

Omvæltning at starte uddannelse

På flere måder er det en omvæltning for Kasper at starte uddannelse som 37 årig og erfaren.

- Jeg kunne mærke, at der skulle ske noget nyt for mig, og derfor valgte jeg at sarte i uddannelse. Man skal vænne sig til at komme på skolebænken igen. Jeg synes, det er fedt at lære noget nyt, og det gør jeg her, siger han.

Når man bliver elev og starter sin uddannelse sent i livet, har man ofte stiftet familie, fået hus osv. Derfor er der også en del økonomiske udfordringer, man er nødt til at tage hensyn til.

- Jeg havde en fast og god månedsløn, og så er det selvfølgelig en omvæltning at få SU, mens man er på skole. Livremmen er spændt ind, min kone og jeg har sparet op og alle unødige udgifter er skåret væk. Det kan lade sig gøre med lidt god vilje og opbakning fra familie og venner, forklarer Kasper.

Gør det!

Set med Kaspers øjne er der fordele ved at tage en uddannelse, især når man kigger fremad i sit liv:

- Jeg kunne ikke se mig selv lave den samme opgave 30 år ud i fremtiden, og jeg synes, at jeg på en måde er startet forfra. Og jeg har ikke fortrudt det ét øjeblik – jeg skulle have gjort det noget før, fortæller han.

Det virker selvfølgelig afsmittende på omgivelserne. Det er blandt andet en gladere far, der kommer hjem nu.

- Jeg er træt, når jeg kommer hjem, men det er på en god måde. Jeg fortæller om alt det nye, jeg har lært. Jeg kan kun anbefale det og siger til andre: spring ud i det, smiler han.

Mange praktiksteder

Kasper har et praktiksted, hvor han er startet her i oktober. Set med underviserens øjne er der rigtig gode chancer for at få praktiksted for alle elever:

- Virksomhederne i denne branche ringer til os, og spørger efter elever, og de kommer hurtigt ud, fordi der er brug for dem. Som elev skal du selvfølgelig vise lidt fleksibilitet, men vil du, så kan du næsten altid få et praktiksted, slutter underviser Jakob Søren Christensen.

Se billederne

Udskriv