Spænding på Roskilde Festival

På Roskilde Festival 2018 er elever fra Roskilde Tekniske Skole med i en række projekter, bl.a. kan nævnes blomsterudsmykning af området, hvor kunstnerne opholder sig før og efter de er på scenen, plantevægge med siddepladser og en nyudviklet skraldeposeholder, der kan monteres på forskellige typer af borde.
Du kan følge arbejdet i en række nyhedsartikler under festivalen på www.rts.dk/roskildefestival samt på Facebook:

Spænding på Roskilde Festival

Ni elever fra Roskilde Tekniske Skole er som en del af deres uddannelse til elektriker i fuld gang med at teste el-tavler på årets festival.

Støvet hænger allerede i luften over Dyrskuepladsen, mens solen bager ned fra en skyfri himmel. Den ikoniske orange scene bliver større og større, som vi kommer tættere på.

- Det er sjovt at tænke på, at om et par dage, så er området egentlig Danmarks 4. største by i uges tid, siger faglærer på Roskilde Tekniske Skole Kristian Møllenborg. Han går rundt på festivalpladsen sammen med ni elektrikerelever.

- Ingen strøm, ingen festival, svarer Mikkel tilbage.

Kristian har lavet et valgfag, som Mikkel og otte andre elever har sagt "ja tak" til som en del af hovedforløbet på uddannelsen. Opgaven er meget konkret, men bestemt ikke nem. De tester, at el-tavlerne på festivalen fungerer som de skal.

Hele holdet laver et stop ved det, der for det almindelige øje ligner en ubetydelig kasse lige ved Orange scene. Næste test skal udføres.

Hands-on rocks!

Tre af eleverne samler sig, og den hyggelige sludder blandt elever og undervisere tager nu en anden drejning. Der kommer et meget koncentreret udtryk frem i ansigterne, samtidig med at værktøj, sikkerhedsudstyr og tjekliste hives op af tasken.

- Der er endnu ikke nogen, der bruger af den strøm, der kommer igennem el-tavlerne, men der er spænding på, så når vi åbner og tester el-tavlen, skal vi passe på, siger Kristian til eleverne – igen. De ved det godt, for de har allerede gennemgået dagens opgaver på skolen, som ligger lige op af festivalpladsen samme formiddag. Man skal have respekt for sådan en el-tavle. Den har en strøm på 250 ampere, hvilket svarer til omtrent ti gange, hvad der er i et normalt hus.

- Det er spændende at være med til, og så er det fedt, at det er en konkret opgave, der faktisk gør en forskel, fortæller eleven Mads, efter at have taget handsker og sikkerhedsbriller på. Han går stille og roligt i gang med at åbne el-tavlen.

Erhvervsrettet undervisning

Det er dag 2 på valgfaget, som varer en uge. Eleverne og underviserne var på pladsen dagen før og fandt nogle fejl, som de rapporterede til festivalens folk.

- Det fede ved sådan et valgfag er, at man kan fordybe sig. Vi får denne del af vores uddannelse og arbejde helt ind under huden, når vi gør det igen og igen, og det kan jeg godt lide. Det bliver en rutine at gøre det i den rigtige rækkefølge, fortæller Mikkel, mens han gør måleapparatet klar og finder en kuglepen frem. Opgaverne er nu fordelt blandt de tre elever: To af dem åbner el-tavlen og laver tests, mens den tredje noterer resultaterne.

Valgfaget hedder "erhvervsrettet påbygning", og er udbudt til elever på hovedforløb på uddannelsen. Deltagelsen i arbejdet med el-tavlerne bliver skrevet på elevernes uddannelsespapirer, for det er ikke en standardopgave på elektrikeruddannelsen og med valgfaget får eleverne bygget på deres kompetencer, så de står endnu stærkere efter uddannelsen.

Glad for samarbejdet med festivalen

Roskilde Tekniske Skole er meget glad for, at det er muligt at tilbyde undervisning til eleverne, som er koblet til festivalen.

- Samarbejde med forskellige aktører gør det muligt for os at give eleverne en praksisnær undervisning, der er hægtet på konkrete og spændende opgaver, siger områdedirektør Vibeke Pakkenberg fra skolen.

Nogle af el-tavlerne bliver efter festivalen taget over i klasselokalet, hvor der så kan laves flere tests og målinger i løbet af efteråret. Eleverne og underviserne fortsætter med arbejdet helt frem til festivalens start, og når igennem en stor del af el-tavlerne på festivalpladsen. Alt imens eleverne tester, går en gruppe unge med rygsække og soveposer forbi – på vej til at indtage den rigtige plads, inden hegnet til teltpladsen åbnes.

Det er værd at tænke på, at når musikken spiller og lyset skaber festivalstemning over Roskilde, står der håndværkere bag. Ingen strøm, ingen festival.

Se billederne


Følg arbejdet på Facebook


Nyheder om Roskilde Festival 2018

 

Udskriv