De to første snedkere med eux blev færdiguddannet på Roskilde Tekniske Skole i september 2016

Snedkere med studenterhuer

Både gymnasielærere og snedkerlærere delte lykønskninger ud, da de to første snedkere med eux blev færdiguddannet på Roskilde Tekniske Skoles afdeling for bygge- og anlægsuddannelser.

Det er to ellers så forskellige uddannelsesverdener, der mødes og forenes, når unge som Jens Daniel Smidt-Jensen og Nikolaj Funch Toftte vælger at tage en erhvervsuddannelse med eux. Efter de har bestået deres svendeprøve, får de svendebrevet i hånden og studenterhuen på hovedet.

Kan lide kombinationen

Jens er 21 og bor i Roskilde. Han gjorde sig nogle overvejelser for fire år siden, da han skulle vælge uddannelse.

- Jeg valgte at tage uddannelsen til snedker med eux, fordi jeg godt kan lide kombinationen af det teoretiske og det praktiske. Det har jeg fået med denne uddannelse, og det er jeg glad for, forklarer han.

En uddannelse med eux tager typisk seks måneder længere, og der er flere opgaver ved skrivebordet og computeren. Det ruster eleverne, også ud fra en håndværksfaglig betragtning.

- De her to gutter er rigtig gode til at arbejde under pres og frem til en deadline. Samtidig er de trænet i at beskrive og fremlægge deres arbejde. På de punkter er de stærkere end almindelige snedkere, og det er en fordel for dem, fx hvis de vil læse videre, forklarer Ronny Møller Andersen, som er underviser på snedkerafdelingen på Roskilde Tekniske Skole.

Først erfaring, så mere uddannelse

Nikolaj er 20 og også fra Roskilde. Han har meget konkrete planer i forhold til, hvad han vil bruge sin uddannelse til.

- Det næste års tid vil jeg ud og arbejde som tømrer for at få noget praktisk erfaring. Til sommer søger jeg så ind på DTU. Her vil jeg læse til ingeniør, og jeg tror, det er en fordel for mig, at jeg på det tidspunkt har udbygget den praktiske erfaring, jeg har fået i løbet af min praktik, siger Nikolaj Funch Toftte.

Interessen for eux stiger

På Roskilde Tekniske Skole stiger interessen for at tage uddannelser med eux. I august 2015 startede 101 elever på en uddannelse med eux. Det tal var 142 i år, og skolen forventer, at stigningen vil fortsætte. Flere elever fra grundskolen og deres forældre spørger ind til uddannelsen, fx når der er åbent hus-arrangementer på skolen.

VIDEO: Hør de to snedkere forklare, hvorfor de valgte at tage uddannelsen med eux.

Vil du vide mere? 

 Bliv snedker med eux

 Læs om erhvervsuddannelse med eux

Se billederne

Udskriv