Første eux-smed

Rasmus Winther Jørgensen kan nu kalde sig Roskilde Tekniske Skoles første eux-smed. Det kan han efter at have bestået både gymnasiedelen og den faglige prøve, som samlet giver en eux - erhvervsfaglig studentereksamen.

Ved svendeprøveafslutningen for 8 smede og 4 industriteknikere blev Rasmus Winther Jørgensen hyldet som den første eux-smed fra Roskilde Tekniske Skole – og dermed også i Region Sjælland.

Der var en særlig stemning ved svendeprøveafslutningen for smedene og industriteknikerne på Roskilde Tekniske Skole torsdag. De 12 udlærte svende var selvfølgelig glade, stolte og klar til fest, og familie, kærester og mestre var dukket op til fejring. Men opmærksomheden var skærpet, for der var mødt lidt flere lærere frem end sædvanligt, og allerede ved velkomsten fik de over 100 fremmødte at vide, at det var en lidt særlig dag.

Svendestykker beundres

De nye svende mødtes i værkstedet foran deres svendestykker, som blev vist frem, beundret og vurderet af kommenteret af familie og mestre. Der var ekstra opmærksomhed ved Rasmus Winther Jørgensens svendestykke, for ud over smedelærere var også hans lærere i teknologi og teknikfag mødt op for at ønske tillykke. Det samme gjaldt hans vejleder i den større skriftlige opgave, som er en del af eux.

Stolthed

Rasmus bestod med tre flotte 7-taller i de sidste eksamener, og både han og hans lærere var stolte og tilfredse.

Hans lærere roste ham for hans flid, dygtighed og rolige væsen - og for at have holdt ud, selvom hans uddannelsestid både har budt på skoleskift, og det at skulle klare både svendeprøve og eux-eksamen på samme tid.

Faglært prestige

Rasmus’ mester Klaus Rasmussen fra Novenco i Næstved fortalte, at Rasmus var den helt rette profil for virksomheden. Den nye eux-ordning havde krævet lidt ekstra af virksomheden, fordi ordningen ikke er som for de almindelige lærlinge. Samtidig bakkede han op om eux-muligheden: 

- Der er masser af muligheder i industrien. Vi har et stort behov for teknikere, så det er vigtigt prestige i fagene, så vi kan få flere faglærte, fortalte Klaus Rasmussen.

Eux-studenterhue

Da Rasmus som den sidste fik overrakt sit svendebrev, kunne han som symbol på den erhvervsfaglige studentereksamen få sin eux-studenterhue med gråt og rødt bånd. Rasmus’ lillesøster Lotte fik æren af at give ham huen på, og så var der klapsalver fra salen.

Smed med muligheder

Rasmus har nu en plan om at arbejde videre som smed. Selv om han har masser af muligheder for at læse videre, ser han tiden an. Derefter vil han beslutte sig for, om de mange muligheder, som eux giver ham, skal udmønte sig i en videregående uddannelse, eller om han fortsætter som smed.

Fremme i sikkerhedsskoene

Uanset hvad han vælger, skal han fortsat ”være fremme i sikkerhedsskoene” uddannelsesmæssigt, som uddannelsesleder Jannick Lind i sin tale til svendene anbefalede dem alle at være. For selvom man er udlært, er man aldrig færdigudlært.

Se billederne

Udskriv