Medallion for Excellence til bygningssnedker ved EM

Det blev til en flot Medallion for Excellence til Justian Raahauge for hans resultat i bygningssnedkerkonkurrencen ved EuroSkills 2018. Medaillon for Excellence gives til de konkurrencedeltagere, der opnår mere end 700 af 800 mulige point, og som ikke modtager guld, sølv eller bronze.

Masser af træning

I januar vandt Justian DM i Skills 2018, i marts bestod han sin svendeprøve og fik tildelt snedkerfagets sølvmedalje - og de seneste måneder Justian så haft fri fra sit arbejde som svend hos Exponent A/S i Glostrup for at fokusere på træningen. En stor del af udgifterne til blandt andet træner og træningsfaciliteter dækkes af skolen, mens sponsorer støtter Justian selv.

Undervejs har han fået træning og sparring af faglærer og talenttræner Peter Hansen fra Roskilde Tekniske Skole samt - i den seneste tid - også af Frederik Riber, bygningssnedker fra Roskilde Tekniske Skole, der tidligere har vundet medaljer ved DM i Skills, EuroSkills og WorldSkills. 

Tusindvis af gæster ser på

Men er det nu også så svært at klare sig godt til konkurrencen?

Det kan ikke rigtigt sammenlignes med at arbejde hjemme på værkstedet. Det kræver et stort fokus og overblik at holde styr på værktøj, arbejdsprocesser og teknik, mens tusindvis af gæster kommer forbi og vurderer ens arbejde. Justian er særligt dygtigt til at lukke alt andet ude og koncentrere sig om opgaven. 

Det er millimeter, der afgør placeringerne til EuroSkills. Justian har et konkurrence-gen ud over det sædvanlige, og det er med til at gøre ham så dygtig, som han er, men konkurrencen er hård blandt bygningssnedkerne, der alle ligger på et meget højt fagligt niveau.

Nærmest kunst

Justian og de andre deltagere i bygningssnedkerkonkurrencen skulle producere en avanceret vinduesramme. Som Justian fortæller til Dagens Byggeri inden konkurrencen:

- Der er nogle forskellige elementer i rammen, der gør den utroligt svær. Det er meget anderledes i forhold til det, man laver i den virkelige verden. Det vi laver til Skills er nærmest kunst i forhold til.

Video/tv

Sådan så det ud, da konkurrencerne sluttede og de danske deltager var færdige:  

Du kan se mere om Justians forberedelser til konkurrencen og også høre træner Peter fortælle:

 Bygningssnedker til EM i godt håndværk (tv-udsendelse, Kanal Roskilde) 

Presseklip

 Danskere høster medaljer i Budapest (29. september 2018, Dagens Byggeri) 

 EuroSkills byder på hidtil højeste faglige niveau (26. september 2018, Dagens Byggeri) 

 Hele familien hepper på Justian ved EuroSkills (september 2018, Fagbladet 3F)

 Ung bygningssnedker vil snuppe guldet i Budapest (Wood Supply, 10. september 2018)

Se også

 Tema om Skills - DM, EM og VM: www.rts.dk/skills 

 Da Justian vandt DM i Skills 2018: Tre i træk til Roskilde (25. januar 2018)

Se billederne

 

 

Udskriv