Co2-reduktion med en bedre bundlinje

Elever fra Landbrugsskolen Sjælland og elever fra KEA - Københavns Erhvervsakademi har lært meget af hinanden i et utraditionelt projekt om energiforbrug i svineproduktionen.

Fremtidens ledere i landbruget skal blive bedre til at udnytte vand, varme og strøm. Derfor har et hold agrarøkonomer fra Landbrugsskolen Sjælland og et hold energiteknologer fra Københavns Erhvervsakademi samarbejdet i et projekt hen over efteråret 2018.

For landbrugseleverne bestod opgaven i at give energiteknologerne indblik i, hvad det vil sige at drive landbrug. For energiteknologerne gjaldt det om at levere ideer til, hvordan energioptimering kan gøres i en moderne svineproduktion. De to klasser tog afsæt i en konkret case, Frihedslund Læregård. Gården ejes af Jarlfonden og ligger ved Ruds-Vedby på Vestsjælland.

Indsigtsfuldt samarbejde

Samarbejdet mellem de to uddannelser udvikler eleverne og udvider deres horisont.

- Landmænd kan godt have svært ved at se tingene på en ny måde og modtage rådgivning. I en tid hvor der er meget fokus på energiforbrug og co2-udledning, skal vi som landbrugsskole uddanne fremtidens ledere i landbruget, så de har en bedre forståelse for deres forbrug af strøm, vand og varme til fordel for miljøet og forretningen. Dét kan de her energiteknologer hjælpe os med, forklarer Michael Wonterghem, som er underviser på Landbrugsskolen Sjælland.

Henrik Buhl, docent ved Københavns Erhvervsakademi, fortsætter:

- Denne opgave er et meget konkret eksempel på, hvad vores elever kan møde, når de er færdige med uddannelsen. Vores elever fik i projektet indsigt i en verden, de ikke kendte til. Mange af dem har aldrig sat fod i en stald før. Og landbruget er et oplagt marked for energiteknologer, som de ikke er vant til at agere i. Det håber jeg dette projekt vil være med til at ændre på, siger han.

I løbet af processen har eleverne fra de to uddannelser har besøgt hinanden – på Landbrugsskolen Sjælland, på Frihedslund Læregård samt på Københavns Erhvervsakademi til en temadag om bæredygtigt landbrug. Som afslutning på projektet fremlagde energiteknologerne deres ideer for landbrugseleverne samt bestyreren af Frihedslund Læregård. Der var mange gode bud på, hvordan det er muligt at reducere omkostninger til forbrug og samtidig udlede mindre co2 til gavn for klimaet.

Glade elever

Eleverne fra de to uddannelser har været glade for projektsamarbejdet.

- Det har været meget spændende. Det er ikke en branche, som vi er vant til at samarbejde så meget med, men som helt sikkert kan nyde godt af vores ekspertise. Der er mange gevinster at hente, fx på varmegenindvinding og strømforbrug i stalden, forklarer Daniel Pless, som læser til energiteknolog.

Christian Haagensen, som læser til agrarøkønom, fortsætter:

- De ideer, som vi har fået præsenteret, skal hænge sammen rent økonomisk, hvis vi skal investere i dem i landbruget. Når jeg er færdigmed min uddannelse og skal ud og styre en bedrift, vil jeg tage mange af de inputs med mig, som jeg har fået i løbet af dette projekt. Fx er det helt oplagt at få installeret langt mere måleudstyr forskellige steder i staldene, så vi kan monitorere og optimere vores forbrug, fortæller han.

Nu skal de to skoler evaluere projektet for at finde ud af, hvordan det skal gennemføres igen i 2019.

Agrarøkonomen

Er du uddannet landmand, kan du fortsætte på specialet produktionsleder efterfulgt af specialet agrarøkonom. Uddannelserne kombinerer landbrugsfaglig viden med fag om økonomisk, strategisk og personalepolitisk ledelse inden for landbrug.
 Agrarøkonom - landbrugets lederuddannelse - en uddannelse på Landbrugsskolen Sjælland, Høng

Energiteknologen

Energiteknologen er rådgiver og projektleder på bygninger, hvor opgaven oftest består i at identificere energitab og co2-udslip med henblik på reduktion.
 Energiteknolog - en uddannelse på KEA - Københavns Erhvervskademi

Se billederne

 

Udskriv