Anlægsgartnerelever med rørlæggercertifikat

Roskilde Tekniske Skole, Vilvorde, tilbyder nu anlægsgartnerelever at tage rørlæggeruddannelsen i forlængelse af erhvervsuddannelsen. Det første hold har netop afsluttet den praktiske prøve.

Nu kan anlægsgartnerelever afslutte erhvervsuddannelsen med et kloakrørlæggercertifikat. De øgede nedbørsmængder stiller større krav til kloaksystemer i vores byer og dermed til det arbejde, som en anlægsgartner udfører i fx haver og parker.

- Når man begynder at beskæftige sig med nedsivning af regnvand og kloakarbejde, er der mange regler og retningslinjer. Derfor er det godt, at vores elever nu kan tage rørlæggercertifikatet oven i deres erhvervsuddannelse, forklarer Lars Bøjholm, som underviser anlægsgartnere på Roskilde Tekniske Skole.

Højt niveau i undervisningen

Rasmus Varmer er glad for den undervisning, han har modtaget i uddannelsen, og kan godt se, at det er en fordel for hans faglige profil.

- Vores underviser er meget engageret, nysgerrig og ambitiøs i sin undervisning. Niveauet i undervisningen er højt, og prøverne kræver, at man er fokuseret. Det er fedt at vide, at når man kommer ud i den virkelige verden, at ens kompetenceniveau er højt, siger han.

Der er stadig opgaver, der kræver, at firmaet har en autoriseret kloakmester ansat.

- Men fordelen ved at have en nyuddannet anlægsgartner med certifikatet er, at de ved, hvordan opgaverne skal udføres korrekt, så de kan godkendes. Det er værdifuldt for den enkelte elev og selvfølgelig også for virksomheden, fortæller Lars Bøjholm.

Sådan foregår det

Eleven bruger 2 ugers valgfrit specialefag på at gennemføre Modul 1 af kloakrørlæggeruddannelsen. Derefter påbygger eleven uddannelsen yderligere 2 uger for at gennemføre Modul 2. På denne måde opnår eleverne samme certificering i uddannelsen, som de ville have fået ved at deltage på et AMU-kursus.

Rasmus kan godt lide de praktiske elementer i uddannelsen.

- Jeg har lært, hvordan rørene opfører sig. Det er noget, man lærer i det praktiske arbejde og ved at have materialerne i hænderne. Det kan man ikke læse sig til, forklarer Rasmus.

Til prøven er præcision i udførelsen i fokus - fx må der maksimum være 3 promille afvigelse på rørføringen, tilslutningssteder placeres med max 5 mm afvigelse og så skal der laves sidestøtning, så røret ikke bliver mast.

Efterspørgsel i branchen

Roskilde Tekniske Skole glæder sig til at tilbyde flere anlægsgartnere muligheden:

- Det her kommer til at have en stor betydning for de mestre, som vi samarbejder med om elevernes uddannelse. Det har været efterspurgt, og vi har store forventninger til, at det vil blive taget godt imod i en branche, hvor der er brug for flere elever, og også elever som kan lidt ekstra, siger uddannelseschef på Roskilde Tekniske Skole Niels-Ole Vibo Jensen.

Det første hold med 17 elever står nu med certifikatet i hånden, og flere elever venter på at gå i gang med at tage certifikatet i forlængelse af deres erhvervsuddannelse.

Fakta om rørlæggeruddannelsen

  • Roskilde Tekniske Skole (Vilvorde) er pt. landets eneste uddannelsessted, der udbyder rørlæggercertificering for elever, der er i gang med at tage erhvervsuddannelsen til anlægsgartner.
  • Undervisningen bygger ovenpå 3. skoleperiodes fag ”Behandling af overfladevand”.
  • Den normale uddannelse forlænges med 2 uger, der er fuldt tilskudsberettiget via AUB

Få mere at vide

 Anlægsgartneruddannelsen

Se billederne

 

Udskriv