Drømmen kickstartet til Formel 1

Da Sara Brabrand Karlsgaard var til Formel 1 i Monaco, startede drømmen om at arbejde med de hurtige biler i verdens største bilrace.

Sara er i gang med at følge sin drøm. Hun elsker at arbejde med biler og tager uddannelsen eux-personvognsmekaniker.

- Jeg gennemførte det første år på stx, men stoppede så. Nu tager jeg eux, og det er det helt rigtige for mig, siger Sara. Hun er 18 år, går på Roskilde Tekniske Skole og har læreplads hos Svanholt Automobiler.

Eux giver noget ekstra

Med eux får Sara en studentereksamen og en erhvervsuddannelse – i hendes tilfælde som personvognsmekaniker. Når Sara slutter uddannelsen efter fire år har hun haft masser af arbejde med biler, ligesom en helt almindelig mekanikerlærling. Samtidig har hun haft fag på A-niveau, som en stx-student har det. Netop denne kombination af det praktiske og teoretiske betyder meget for Sara:

- Der er ikke nogen tvivl om, at jeg synes det praktiske arbejde med biler er sjovest. Men det teoretiske element giver noget ekstra. Fx forstår jeg bedre transformation af spænding i tændingsanlægget i en bil, nu hvor jeg har haft fysik og matematik. De ting kan jeg bruge, og det er fedt, at det teoretiske og praktiske på den måde hænger sammen i undervisningen.

Da Sara ville starte på eux på Roskilde Tekniske Skole, fik hun merit og kunne starte på grundforløb 2.

- Det var det helt rigtige valg for mig, fortæller hun.

Solgt efter Formel 1

Sara fik interessen for biler, da hun var til Formel 1 i Monaco i 2014 med sin far:

- Det var en så vild oplevelse. Efter det vidste jeg, at det var det, jeg skulle gå efter. Min drøm er at blive mekaniker i Formel 1.

Sara er inspireret af mekaniker Emilie Rath, som også har gået på Roskilde Tekniske Skole. I dag er Emilie mekaniker på Mercedes’ Formel 1 team. Sara fortæller:

- Emilie er rigtig sej. Jeg har skrevet til hende og spurgt om ting, og hun kom med en masse gode råd. Det er vildt fascinerende at se en anden komme så langt i motorsporten. Det giver mig blod på tanden til at blive bedre til arbejdet med biler, som jeg holder så meget af, fortæller Sara.

”Jeg går mine egne veje”

I Saras familie eller vennekreds er der ikke nogen, der interesserer sig så meget for biler som hun, eller som er mekanikere.

- Min mor synes, at biler larmer og lugter og jeg har måttet stå fast på, at det altså var biler, jeg ville arbejde med i min karriere. De fleste af mine veninder går på gymnasiet, men de synes egentlig bare, at det er spændende, at jeg er på vej til karriere i noget helt andet end dem selv. Jeg går mine egne veje. Jeg tror på, at så længe man gør det, man brænder for, så skal man nok blive god til det. Jeg giver den i hvert fald en skalle, siger hun.

Biler 24-7

Biler fylder rigtig meget i Saras liv. Når hun ikke er på skole eller læreplads, er hun en del af Frislund Racing, et lokalt racerteam, hvor der ofte er løb i weekenderne.

- Jeg synes, det er vildt spændende at finde ud af, hvordan jeg kan få bilen til at køre endnu hurtigere. Det er en fed og sjov verden at komme ind i, og der er ikke så meget tøsefnidder, griner hun.

Fedt at gå på Roskilde Tekniske Skole

Sara befinder sig rigtig godt på Roskilde Tekniske Skole. Hun er 18 år og er flyttet fra Lyngby til Roskilde for at komme tættere på skolen. Da hun kom til byen, meldte hun sig ind i en løbeklub. På den måde har hun lært byen bedre at kende, og hun stortrives:

- Det er en fed skole at gå på. Søde klassekammerater, kompetente undervisere, god kantine og fine faciliteter. Og så er Roskilde jo en dejlig by, og jeg har det rigtig godt her, slutter hun.

Læs om uddannelsen

 Bliv eux-personvognsmekaniker

 Eux - bliv student og faglært - erhvervsfaglig studentereksamen

Se billederne

 

Udskriv