Flotte, funktionelle og bæredygtige siddemøbler

Eux-elever på grundforløb 1 på Roskilde Tekniske Skole har over to uger været i gang med en bygge- og designproces. Opgaven bestod i at lave bæredygtige siddemøbler til Latinerhaven i Roskilde by og Musicon-bydelen.

- Det er sjovt at designe og bygge noget nyt, men med gamle materialer. Forhåbentlig bliver det her måden, vi bygger på i fremtiden, fortæller eux-elev Mette.

Støbning med ny slags genanvendt beton

Projektet er et samarbejde mellem Danmarks Tekniske Universitet, Roskilde Kommune, Musiconcrete og Roskilde Tekniske Skole. Som en del af opgaven skulle der indgå genanvendt beton. En lille del af den gamle Hal 1 på Musicon er blevet knust til sand, som nu er genanvendt til beton på en helt ny måde.

Forud for selve støbningen fortalte Louise Green Pedersen, ph.d.-studerende fra forskerteamet Zerowaste på DTU Byg:

- Jeg er spændt på at se resultatet. På DTU Byg har vi i laboratorier testet og arbejdet med den fine fraktion fra nedknusning af beton, men ikke set det praktisk anvendt i større skala. Det bliver spændende at se, hvordan bearbejdeligheden af betonen er, når eleverne skal støbe deres siddemøbler. Fx om betonen flyder ud i formene, som vi tror, det vil gøre.

Støbningen gik godt, og DTU får feedback fra processen.

Stor opmærksomhed fra lokale politikere

Projektet blev kickstartet på rådhuset i Roskilde.

- I er så seje! Sidste år lavede eux’erne en stribe flotte og fantasifulde skraldespande, som blev brugt til lysfesten. Nu er det jeres tur, og jeg glæder mig til at se jeres løsninger, sagde Roskilde Kommunes borgmester Tomas Breddam i sin peptalk til eleverne i rådhusets auditorium.

I dag blev processen afsluttet med besøg af Daniel Prehn, formand for Plan- og Teknikudvalget i Roskilde Kommune. Han var med til at vurdere og bedømme eux-elevernes løsninger og fortalte:

- Det har været helt vildt imponerende at se den kreativitet, der er i møblerne. Både i forhold til hvordan materialerne er blevet brugt, men også i forhold til komforten. Det går igen i alle møblerne.

Eux-eleverne og underviserne går nu på en velfortjent efterårsferie. Når de kommer tilbage vil nogle af møblerne blive placeret i Latinerhaven, mens mulighederne for at få de sidste placeret på Musicon undersøges.

Få mere at vide

 Vælg eux - bliv student og faglært med den erhvervsfaglige studentereksamen

Se billederne

 

 

Udskriv