'Værdifulde fællesskaber' på HTX Roskilde

300 elever fra 6. årgang i Lejre Kommune fremlagde deres idéer til, hvad værdifulde fællesskaber er og kan bruges til i dag i en innovativ proces.

Onsdag d. 6. november summede det ekstra meget af liv på HTX Roskilde og Roskilde Tekniske Skole. Alle elever fra 6. årgang i Lejre Kommune indtog gymnasiets store sal. Eleverne er med i det landsdækkende Projekt Edison, som i år handlede om ”Værdifulde Fællesskaber”. Temaet er udviklet af Fonden for Entreprenørskab samt Social- og Indenrigsministeriet. I grupper har eleverne arbejdet med sårbare unge, hjemløshed og digitale fællesskaber.

Fede og imponerende projekter

På HTX Roskilde blev resultaterne af elevernes proces fremlagt for dommerne, som bl.a. bestod af 21 elever fra forskellige årgange fra gymnasiet.

- Det er nogle virkelig super fede og kreative projekter, vi har set her i dag. De har tænkt bredt, og ikke kun i forhold til de tekniske løsninger. Flere af grupperne har fx allerede taget fat i erhvervslivet og eksperter. Meget imponerende, fortalte htx-elev Kasper Hvidberg Pedersen.

Dommermakker Gustav Emde Nielsen fulgte op:

- På mange måder minder den innovative proces, som 6. klasserne har været igennem, om den måde, vi arbejder på her på gymnasiet. Vi skal også generere idéer, arbejde projektorienteret og teste løsninger. Det vi ser i dag, er nærmest et forstadie til at gå på HTX Roskilde, fortalte han.

Tænk nyt

Et af projekterne handlede om, hvordan man skal agere, når man oplever konflikter i de nære relationer. Tre elever havde udviklet et spil – i stil med Ludo – hvor der var indlagte spørgsmål og quizzer.

- Det har været en sjov og lærerig proces. Vi har faktisk også været lidt i konflikt om projektet i vores gruppe, og det er vi jo også en gang i mellem til dagligt. Så er det godt, at vi kan tænke på og arbejde med vores fællesskab på en ny måde, fortalte de tre piger i gruppen, inden de præsenterede deres spil for dommerne.

Brug for flere innovative idéer

Skolekonsulent Jacob Hørlyck Kruse er ansvarlig for Projekt Edison i Lejre Kommune og glæder sig over de mange opfindsomme og gennemtænkte idéer:

- Det er jo alt fra de helt nære venskaber til løsninger for hjemløse, som eleverne har præsenteret her i dag. Det er præcis dét, vi gerne vil opnå med projekt Edison: at eleverne arbejder med designprocesser, hvor de opdager, nytænker udvikler og afprøver. Vi vil understøtte, at alle børn og unge i Lejre Kommune får mulighed for at opleve sig selv i en iværksætterrolle, således at de, på baggrund af denne læring samt de mange andre erfaringer fra deres skolegang, kan træffe deres fremtidige uddannelsesvalg på et bredt grundlag.

7 grupper skal til landsfinale

Efter fremlæggelsen blev syv grupper udvalgt til at gå videre til landsfinalen, som afvikles på Danish Entrepreneurship Award i Fredericia d. 21. november. Her mødes 7000 elever, studerende, lærere og undervisere og sætter fokus på innovation og entreprenørskab. 

Få mere at vide

 HTX Roskilde - teknisk gymnasium

Se billederne

 

Udskriv