Afslutning af KA2-Erasmus projekt på Landbrugsskolen Sjælland

Den 5. marts 2019 var en speciel dag på Landbrugsskolen Sjælland, da vi kunne byde velkommen til vores spanske partnere fra EFA EL SOTO og vores tjekkiske partnere fra Střední škola Libverda Děčín. Mødet markerede afslutningen på et treårigt samarbejde mellem vores tre skoler og lande omkring et fælles projekt: Searching and balancing contrasts between nature protection and intensive agriculture in different European countries (projektnummer: 2017-CZ01-KA202-035515).

Den berømte amerikanske forfatter Mark Twain er bl.a. kendt for at have udtalt: ”One must travel to learn”, og det er med den filosofi i tankerne, at Landbrugsskolen Sjælland gennem de sidste tre år bidraget med elever og lærere til dette spændende Erasmus+ projekt, som har været en kæmpe, lærerig oplevelse for alle de involverede.

Vi har haft elever boende i Tjekkiet i den meget smukke by Děčín, hvor de bl.a. har samarbejdet med den tjekkiske nationalpark, tjekkiske og spanske elever samt driftige tjekkiske landmænd og den lokale ZOO.

Anderledes var det, da vi senere samme år sendte vores elever i kloster i den kultureksplosive og eksotiske spanske by Granada. At få sin egen celle på et kloster, når man er almindelig dansk landbrugselev og leve side om side med de spanske nonner har været en lærerig oplevelse på mange niveauer, der griber ud over det sædvanlige liv som elev i Danmark.

I Spanien har vores elever også stiftet bekendtskab med et spansk landbrug, der ligesom det danske påvirkes voldsomt af klimaforandringerne på godt og på ondt. Her har de set, hvordan man arbejder med bevare naturen på trods af den konstante risiko for brand.

I 2019 var det så Landbrugsskolen Sjælland i Høngs tur til at være værter for den sidste udveksling i dette projekt.

I både Tjekkiet og Spanien har vores elever lært meget om, hvordan de to lande balancerer naturbeskyttelse og landbrug, ligesom de har lært om kulturen i de to meget forskellige europæiske lande. Derfor var vi også her på skolen spændte på, om vi formåede at leve op til de spanske og tjekkiske elevers forventninger til den danske natur og landbrug.

De tjekkiske og spanske elever ankom søndag den 28. april, og allerede fra mandag morgen var de i fuld gang med undervisningen på skolen som bl.a. bestod af viden om dansk konventionelt – og økologisk – landbrug, natur og kultur.

Hele projektet med den spanske og den tjekkiske erhvervsskole har været en stor succes for alle de involverede. Der har været stor læring og forståelse for de forskellige udfordringer, der er forbundet med at holde en god balance mellem beskyttelse af naturen og sikringen af godt driftigt landbrug i fremtiden.

Få mere at vide 

 Landbrugsuddannelsen

 Landbrugsskolen Sjælland, Høng

Se billederne

 

 

Udskriv