- De bedste lærlinge jeg har oplevet

Magnus Lavlund Bilyk har afsluttet de sidste eksaminer og lærlingeperioden. Han kan glæde sig over studenterhuen på hovedet og svendebrevet i hånden, for han har taget uddannelsen eux-elektriker. At han valgte eux, er både han og hans praktikplads glade for.

- Det bedste ved eux er tværfagligheden mellem det gymnasiale og det håndværksmæssige. Især det høje niveau matematik giver rigtig meget mening i mit virke som elektriker. Det spiller bare godt sammen, fortæller Magnus, som er 21 år og færdigudlært eux-elektriker fra Roskilde Tekniske Skole.

2-i-1

Med en eux får Magnus en erhvervsfaglig studentereksamen oven i erhvervsuddannelsen. Gymnasiefagene giver ham gode muligheder for at læse videre. Erhvervsuddannelsen gør ham i stand til at træde ind i en stilling som elektriker.

Som på en ordinær elektrikeruddannelse afsluttes eux med en svendeprøve, som består af både en teoretisk og praktisk prøve. Magnus’ svendeprøve handlede om at projektere vejbelysning til et boligkvarter, hvor der skal laves en lysstyring og en udvælgelse af de optimale lamper for at overholde gældende love og regler.

- Jeg var super nervøs op til svendeprøveeksamen. Jeg havde lagt pres på mig selv, for jeg ville have et godt resultat. Selv om censorerne stillede mange svære spørgsmål, holdt jeg styr på nerverne og fik et fint 12-tal, så det var var bare lækkert, smiler Magnus.

Eux-erfaringer i virksomheden

Magnus har været i lære hos RO’s Teknik i Roskilde.

- Det har været en super fed virksomhed at være lærling i. Da jeg fik plads i virksomheden, havde de allerede gode erfaringer med eux-elever, så de var helt med på, at jeg skulle tage eux. Eux tager lidt længere end en klassisk erhvervsuddannelse, men det har været godt givet ud, siger Magnus.

Store forventninger til Magnus

Da Magnus blev lærling hos RO’s Teknik, fik han store sko at udfylde. Virksomheden havde nemlig allerede én dygtig eux-elev, Andreas.

- Det kunne Magnus godt leve op til. Jeg har været over 20 år i branchen. Jeg kan uden at blinke sige, at de to eux-elever fra Roskilde Tekniske Skole er de bedste lærlinge, jeg har oplevet. Eux-eleverne har en helt speciel indstilling og er selvstændige. De tager ansvaret på sig og har tænkt over, hvad de vil med faget, forklarer Kim Rasmussen, medejer af RO’s Teknik.

Han fortsætter:

- Magnus har været en mønsterelev igennem hele lærlingetiden. Han er en initiativrig arbejdshest og har en interesse for faget, som er helt unik. Han går sine egne veje – samtidig er han en holdspiller, der hjælper kollegerne, når der er brug for det. Det passer lige ind i virksomhedens værdier.

Personlighed frem for faglighed

Efter RO’s Teknik har oplevet det glødende engagement hos de to eux-elever, har virksomheden ændret lidt på deres kriterier for at tage lærlinge.

- Med Magnus og Andreas har vi måttet konstatere, at personligheden hos lærlingene betyder mere end det rent faglige. Eleverne skal selvfølgelig kunne noget. Men det er vigtigere, at de virkelig vil faget – så skal skolen og vi som læreplads nok få lært dem det, de skal lære, slutter Kim Rasmussen. 

Få mere at vide

 Eux-elektriker

Se billederne

 

Udskriv