Fire første eux-anlægsgartnere

På Roskilde Tekniske Skole har vi netop sagt tillykke til fire anlægsgartnere, der som de første har fuldført uddannelsen som eux. Eleverne mangler en smule restpraktik, hvorefter de har både svendebrev og studenterhue. Derefter står mange døre åbne.

Sejt, men muligt

Jonathan Brown Starup er en af de fire eux’ere. Jonathan har i løbet af studietiden været elevambassadør for Roskilde Tekniske Skole. Arbejdet går ud på at tale med andre unge og deres forældre om uddannelse, fx på uddannelsesmesser og i grundskolen.

- Det er en underlig men selvfølgelig også super følelse at stå her nu. Det har været hårdt og udfordrende, men det går jo. Det er jeg det levende bevis på. Det er også dét, jeg siger, når jeg snakker med unge om valg af uddannelse. Kan du lide at arbejde ude, og vil du gerne have mulighed for at læse videre, så er eux-anlægsgartner værd at undersøge, siger Jonathan.

Han glæder sig over, at han nu kan vælge et af de mange jobs i branchen, arbejde nogle år og få noget erfaring, og så læse videre – fx til landskabsarkitekt eller civilingeniør.

Den drøm har Jonathan haft længe. Se det her klip, som er fra Jonathans første praktikperiode, hvor han forklarer mere om, hvorfor han har valgt uddannelsen til eux-anlægsgartner:

Derfor vil jeg være anlægsgartner. Hør Jonathan, som her er ude i første praktikperiode, fortælle.
(Video: Roskilde Tekniske Skole)

Forståelse for eux-valget

Hos Jonathans mester, Finn Jul Poulsen, er der stor forståelse for, at eleverne tager uddannelsen som eux, selv om der er fordele og ulemper ved det for virksomheden.

- Vi har jo ikke specifikt jagtet eux-elever. Det er eleverne, som søger hos os, der spørger, om de må gå EUX-vejen. Og så siger vi selvfølgelig ja. Også selvom vi nok er klar over, at de nok kommer til at gå videre i faget. Jeg tror ikke, at de kommer til at blive som håndværkere, men det gør mig ikke noget. Hvis jeg var et ungt menneske, ville jeg også gerne se fremad og se, hvad jeg havde lyst til og hvilke muligheder der er, fortæller Finn Jul Poulsen i en artikel til fagbladet Grønt Miljø.

Fejret med afstand

De fire eux-elever blev fejret sammen et hold anlægsgartnere (eud). I alt 61 anlægsgartnere samt 2 greenkeepere blev fejret - selvfølgelig med coronahensyn.

Se billederne

 

 

Udskriv