Næste skridt er måske Roskilde Tekniske Skole

- Første dag var det meget spændende. Der var mange ansigter, som jeg ikke havde set før. Jeg var ikke sådan helt på plads, men jeg er faldet ret godt til. Kammeratskabet er rigtig fedt, og jeg har fået nogle gode venner på skolen, fortæller Mathias efter starten på sit grundforløb.

Når elever starter uddannelse på Roskilde Tekniske Skole, bliver der gjort meget ud af at skabe stærke sociale bånd. Grundforløb 1 er bygget op om sociale aktiviteter, og det fungerer, forklarer Mathias. Han er startet på grundforløb i sommers og har en drøm om at blive tømrer.

Tvivlen er OK

Mange er dog i tvivl og har ikke en tydelig drøm. Her er grundforløb 1 godt, fordi man får afprøvet flere uddannelser. Og efter de første 20 uger kan man skifte og vælge det grundforløb 2, som man ønsker blandt de 102 erhvervsuddannelser. Tilsvarende kan man afprøve, om man ønsker sin uddannelse med eller uden eux – hvor man kan blive erhvervsfaglig student og få både hue og svendebrev.

En skole i virkeligheden

På uddannelserne bliver der gjort meget ud af at skabe en undervisning, hvor man arbejder med projekter, som kan bruges i praksis. Skolen samarbejder med fx foreninger i lokalsamfundet. I skatehallen Hal 12 på Musicon i Roskilde har elever fra elektrikeruddannelsen fx arbejdet med at levere ideer og input til bl.a. kreativ lyssætning i hallen og energivenlige løsninger i forhold opvarmning og afkøling.

- Det er fedt at lave noget, der kan bruges til at inspirere. Du kommer ud, prøver det og husker det bedre fordi du laver noget praktisk, fortæller eleven Mark, mens han går rundt sammen med sine klassekammerater og måler skatehallen op for at finde ud af, hvor mange solceller, der kan være på taget.

Gode faciliteter

Skolen prioriterer at have gode undervisningsfaciliteter. I august åbnede nye værksteder i en ny bygning på Pulsen 8. Værkstederne er primært til eux- og htx-elever, og de er blevet taget godt imod:

- Værkstederne er store og rummelige. Og der er plads til, at vi være her alle sammen, fortæller Juliane. Hendes kammerat Tobias stemmer i, og forklarer at det er fedt, at de kan gå lige fra klasseværelset og ned i værkstedet og arbejde videre. På den måde skaber faciliteterne en god ramme for både de teoretiske og praktiske elementer af arbejdet med en opgave.

Teori som giver mening

Der arbejdes meget med at skabe sammenhæng mellem teorien og det praktiske arbejde uanset om uddannelsen handler om motorer, teknik, landbrug eller computere, for det er der forståelsen og fagligheden kommer på plads. Styrken ved de faglige uddannelser er netop, at man også kender teorien bag opgaveløsningen, så man har grundlag for at lave en løsning som holder.

Skolen tager ansvar

Roskilde Tekniske Skole er i sommeren 2020 blevet godkendt som UNESCO Verdensmålsskole Det betyder, at vi både i skolens drift og i undervisningen stræber efter at tænke og handle mere klimabevidst og bæredygtigt.

I undervisningen skal der over de næste år udvikles endnu flere forløb med fokus på bæredygtighed og klimatilpasning. Eleverne skal lære at tænke i cirkulære økonomier når de bygger, reparerer, designer, planter eller svejser. Den grundlæggende tænkning for alle fagområder skal være at genbruge, energioptimere, sparre og finde de mest klimavenlige løsninger i produktionen uanset branche. Det er jo jer unge, som skal uddannes nu, som skal være med til at løfte opgaven i de kommende årtier.

Muligheder og variation

Der er masser af muligheder på Roskilde Tekniske Skole, som har en lang række erhvervsuddannelser og eux inden for hovedområderne Teknologi, byggeri og transport samt Fødevarer, jordbrug og oplevelser. Uddannelserne består alle af Grundforløb 1 + 2 og så et hovedforløb, hvor man specialiserer sig.

Hvad med praktikplads?

Det er sjældent, at man ser opslag om praktikpladser, selv om man hører i pressen, at virksomhederne efterspørger faglærte. Ofte skyldes det, at virksomhederne tager kontakt til erhvervsskolernes virksomhedskonsulenter for at få elever, som allerede er i gang med uddannelsen til en ledig praktikplads. Eleverne trænes i at søge praktikplads, hvis de ikke allerede har en. Når den er på plads, så foregår undervisningen på langt de fleste af skolens uddannelser som perioder på skolen og perioder i virksomheden – og der er rigtig mange super praktikpladser, som bidrager til at lave gode uddannelser.

Bliv klogere og spørg løs

Det er vigtigst, at du selv er aktiv i at finde ud af, hvad du ønsker. Vil du arbejde inde eller ude, være ansat eller leder, arbejde alene eller sammen med kolleger.

De mange muligheder på Roskilde Tekniske Skole kan du bliver klogere på via www.rts.dk og skolens sociale medier.

Skolens vejledere står selvfølgelig til rådighed på 46 300 400, hvis du har spørgsmål.

Du kan besøge os til vores åbent hus den 23. januar - samt til den virtuelle messe Fokus på uddannelse tirsdag den 17. november kl. 17-19. Måske ses vi.

Næste skridt eller sidste skridt?

Uanset om du er afklaret og har en plan, eller er forvirret og i tvivl om dit valg, så tænk på, at dit valg af ungdomsuddannelse er næste skridt i din vej videre – men ikke sidste skridt! Uanset hvilken uddannelsesvej du vælger, så åbner dit valg nye døre. De erfaringer som du får – selv hvis det betyder, at du vælger om, vil være med til at gøre dit næste skridt nemmere. Med erhvervsuddannelserne får du masser af muligheder, uanset om du vil fortsætte i branchen, vil videreuddanne dig eller bare selv vil vælge det næste skridt.

Få mere at vide

Erhvervsuddannelser - se de mange muligheder på Roskilde Tekniske Skole

Eux - bliv student og faglært med den erhvervsfaglige studentereksamen - se mulighederne

Se billederne

 

 

Udskriv