Inspiration klar til Roskilde Dyrskue

Frøposerne studeres nøje, før arbejdet med at så går i gang. Følg en klasse gartnerelever fra Roskilde Tekniske Skole, mens de er ved at gøre fede plantekasser klar til Roskilde Dyrskue.

- Eleverne har selv tegnet og designet plantekasserne og valgt, hvad der skal stå i dem. En anden klasse har så bygget kasserne af genbrugstræ fra træcontainere her på Vilvorde. De går meget op i projektet og er 100 % engageret i arbejdet, fortæller Mette Lunow, underviser på gartneruddannelsen.

Det hele foregår i væksthuset på Roskilde Tekniske Skoles afdeling, Vilvorde. En elev har sat mobilen til at spille moderne jazz, som passer fint til arbejdet. Mens nogle af eleverne arbejder koncentreret med at få sået, henter andre en af de hjemmelavede plantekasser, som sættes ind på en af bordene. Plantekassen skal prøves af:

- Det bliver godt det her, siger Mette, mens forskellige blomster én efter én sættes i kassen.

Praksisnær undervisning

For eleverne har denne opgave været noget af det sjoveste indtil videre på uddannelsen.

- Det er sjovt at producere noget, der skal bruges til Roskilde Dyrskue. Mange af de ting vi har lært i klasseværelset kan vi bruge her i væksthuset, fx når vi skal vælge planter, der passer sammen, fortæller eleven Rie Sofie Østner, mens jorden nidkært bliver presset ned om frøene i den potte, hun er i gang med.

Når plantekasserne har været med på dyrskuet, skal de tilbage på skolen og inspirere andre elever på afdelingen.

Plads til det hele

I grupperne har eleverne kunne vælge, hvordan de vil opbygge deres bed. Nogle har valgt at fokusere på det mere dekorative med mange prydblomster, andre på planter og krydderier der kan spises. En gruppe har tænkt og udført bedet mere bæredygtigt og med plads til biodiversitet:

- I klassen taler vi meget om bæredygtighed i forhold til beplantning. I vores gruppe har vi valgt at lave et bed med planter, som insekterne godt kan lide, og med grøngødning, som binder co2 og holder på næringsstofferne. Vi håber at kunne inspirere en masse af de gæster, der kommer på dyrskuet, siger Simone Pedersen.

Glade for uddannelsen

Felix Henshell er også elev på uddannelsen, som han er glad for.

- Jeg kan klart anbefale den her uddannelse. Det er fedt at se og følge planternes liv og vækst, og som gartner kan man mærke årstidernes skifte, og det nyder jeg, siger han.

For eleverne er der nu bare tilbage at vente på, at planterne skyder op af jorden, så kasserne kan tages rigtig i brug. De skal ikke vente mange dage, for solen varmer godt i væksthuset og skaber ideelle betingelser for planterne. Så skal bedene gøres helt færdige, og det færdige arbejde kan så betragtes af eleverne selv og de mange tusinde gæster, der kommer til Roskilde Dyrskue.

Få mere at vide

 Bliv gartner

Se billederne

 

Udskriv