Festivalplanter får nyt liv
Blomster og planter fra gartneruddannelsen på Roskilde Tekniske Skole har forskønnet Artist Village på Roskilde Festival. Nu spreder de grønne produktioner glæde i institutioner.
I oktober måned 2022 blev de første frø sat til Roskilde Festival 2023. Hen over vinteren og foråret blev de passet og plejet af elever og faglærere i væksthuset på skolens gartneruddannelse. Det blev til planter og blomster, som blev brugt til oppyntning i Artist Village på festivalen.
- Det er en super god opgave og øvelse i undervisningen, fordi vi har en kunde i Roskilde Festival med specifikke krav både til æstetik og bæredygtighed til blomsterudsmykningen, når Artist Village skal gøres klar til artisterne, siger Susanne Ogstrup, uddannelsesleder på skolen.
Nyt liv på institutioner
Når festivalen er forbi, vil Roskilde Festival gerne have, at så mange ting som muligt kan genbruges og få et nyt liv. Derfor har Sarah Gregersen og Britt Mørch Lehmann startet et ReUse-projekt på festivalen.
- Som frivillig igennem mange år oplevede min ven og jeg, at meget af det, som blev brugt til at bygge festivalen med, sagtens kunne få værdi andre steder, når festen var forbi. Det gælder fx brædder, maling og også de planter, som er blev anvendt i Artist Village, fortæller Sarah Gregersen. Da Roskilde Festival 2023 var slut, kontaktede ReUse en stribe institutioner for at høre, om de ville modtage planter og blomster. Det er fx børnehaver, et plejehjem og en jordemoderafdeling.
Spreder glæde
Hvidovre Hospital er en af de institutioner, som har modtaget et parti planter. De er blevet plantet på terrassen, som personalet fra Jordemoderafdelingen anvender til pauser.
- Det spreder glæde blandt vores personale, og vi er glade for at kunne nyde planterne, når vi fx spiser frokost, siger Bodil Bjørg Korsgaard, Vicechefjordemoder på Hvidovre og Amager Hospital.
Sarah Gregersen fortæller, at det er den reaktion, som ReUse-projektet får, når de ringer til institutionerne.
- De bliver både glade og overraskede over at blive kontaktet og senere modtage de her planter, og vi synes jo det er rigtig fedt, at det kommer i brug på en ny og næste måde, siger Sarah.
En nødvendig faglighed
Når Roskilde Festival efterspørger planter og blomster, som skal kunne holde hele festivalen og gerne efter, så stiller det krav til gartnernes faglighed. Der skal plantekendskab til, fordi det skal være hårdføre planter, der fx kan tåle at blive omplantet flere gange. Derudover skal de have de rette vækstbetingelser, så de er flottest, når de skal bruges på festivalen.
- Når de planter og blomster, som vi har produceret til først dyrskuet og herefter festivalen, så igen får ny gavn i institutioner, så bliver vi meget glade, for så er bæredygtighedstankegangen og samarbejdet med festivalen lykkedes. Samtidig kan vi mærke, at vores elever er optagede af at dyrke og anvende planter og blomster mere bæredygtigt, og det er det her jo et godt eksempel på, slutter Susanne Ogstrup.
Få mere at vide
Læs om samarbejdet med Roskilde Festival
Se billederne