Solcelleanlæg gavner undervisningen

Solcelleanlæg gavner undervisningen

Roskilde Tekniske Skole har brugt en del af en bevilling fra Nordea-fonden på at købe og opsætte et solcellesystem, som skal bruges i undervisningen. En pædagogisk berigelse og økonomisk besparelse.

Roskilde Tekniske Skole har taget et skridt mod mere bæredygtighed som en del af undervisningen med installationen af et nyt solcelleanlæg på taget af en bygning ved skolens afdeling på Pulsen 2 i Roskilde.

- Elever og lærlinge kan aflæse data fra solcelleproduktionen, lære om batteristyring, elektrisk støj, fejlfinding og dimensionering af batterier. Der bliver opkobling til systemet via internettet, som elever og undervisere kan få og bruge til opgaveskrivning, livestreaming og dataopsamling, fortæller Kirsten Bach, uddannelseschef på Roskilde Tekniske Skole.

Pengene til investeringen i anlægget kommer fra Nordea-fondens Værkstedspulje, som støtter en lang række af skolens tiltag. Skolen har i alt modtaget 10,4 millioner kroner fra puljen.

Se anlægget her:

(Video: Se solcelleanlægget.
Roskilde Tekniske Skole)

Nudging: Brug de grønne kontakter

Der er installeret "grønne" stikkontakter i undervisningslokalerne, som viser det aktuelle batteriniveau, og opfordrer eleverne til at bruge dem, når der er strøm på batteriet. På skolen planlægger man at øge synligheden af de grønne initiativer med skiltning og grønne fællesområder. Det næste der er på vej er andre bæredygtige teknologier som vindmøller, varmepumper og brintanlæg, som skal integreres i undervisningen. Disse projekter vil ikke kun gavne miljøet, men også give elever og lærlinge praktisk erfaring med grøn teknologi, som vil komme virksomhederne og deres kunder til gavn.

Grøn omstilling og undervisning hænger sammen

Skolen er fast besluttet på at fortsætte den grønne omstilling, som er relevant på alle skolens uddannelser. Der er afsat puljepenge til udstyr som fx flere solceller og vindmøller til brug i undervisningen på grundforløbene.

- Vi vil gerne vise eksempler på, hvordan den grønne omstilling kan udføres i praksis. Det er skolen og virksomhederne, som uddanner den faglærte arbejdskraft, der konkret skal realisere målene om CO2-reduktion. Vores afsæt er, at vi vil – så vidt det er muligt - kombinere læring med bæredygtighed, fordi det er den virkelighed, vores lærlinge møder i deres karriere, siger Kirsten Bach.

Solcelleanlægget er ikke alene en pædagogisk gevinst, men også en økonomisk gevinst, som betaler sig selv hjem på under 4 år. Anlægget, som efter en måned i drift dækker 9,5 % af bygningens energiforbrug, reducerer udgifterne til især skolens standby-strøm. 

Få mere at vide

Bliv elektriker

Se billederne

 

 

Udskriv