Funktion og fællesskab mødes i designprojekt på Roskilde Festival
Kreativt undervisningsprojekt fra HTX Roskilde realiseret i Backstage Village på Roskilde Festival.
I et samarbejde mellem HTX Roskilde og Roskilde Festival har elever fra 3.g på studieretningen Design arbejdet med at designe stoleinstallationer til festivalens område Backstage Village. Projektet kombinerer genbrug, bæredygtighed, funktionalitet og social interaktion.
- Samarbejdet har givet eleverne en værdifuld erfaring med designprocesser, samarbejde og præsentation. Samtidig har de fået muligheden for at arbejde som designere med en reel kunde, en fysisk placering og en konkret funktion og situation. Det giver noget særligt til den undervisning, som jeg har stået for med klassen. Det er meget motiverende for dem, at projektet skal bruges på festivalen, siger Rasmus Højstrup Nielsen, som underviser på HTX Roskilde. Se video med Rasmus:
Se video med underviser Rasmus.
(Video: Roskilde Tekniske Skole)
Multifunktionelle siddeinstallationer
Projektets mål er at skabe multifunktionelle siddeinstallationer, der både tilbyder hvile samt fremmer fællesskab og interaktion blandt festivalgæster. Eleverne har i processen taget udgangspunkt i en bæredygtig stol, udviklet af designfirmaet Lendager, og fremstillet af genanvendt plast og bøg. Op mod 1000 eksemplarer af stolen er doneret til Roskilde Festival af Visit Denmark. Eleverne har i processen ud fra stolen og 3D-modeller arbejdet med, hvordan stolen og dens delelementer kan gøres fleksibel, kan stables og sammensættes.
Glade studenter
Designklassen kom med en række fede ideer til, hvordan stolene kunne installeres på festivalen. Et af designforslagene blev realiseret i Backstage Village på to steder. I designet er stolene arrangeret, så de både fungerer som siddepladser og borde, og samtidig skaber et stabilt og sikkert miljø, hvor stolene ikke kan vælte.
- Designet er tænkt som et socialt mødested, fx som venteområde ved toiletterne eller som et sted, hvor man kan møde nye mennesker. Stolene er sammenbyggede, så en del af installationen kan både bruges som bord eller til at sidde på, fortæller Ditte Jensen og Isabella Sandkær Tvede, som står for designet. De er begge netop blevet studenter. Se video med Isabella og Ditte:
Se video med eleverne Isabella og Ditte.
(Video: Roskilde Tekniske Skole)
Moodboardet bag designet afspejler Roskilde Festivals værdier: medmenneskelighed, tillid og åbenhed. Ingen af pigerne har tidligere været på festivalen, men efter at have set deres installationer er de overbeviste om, at de skal på Roskilde Festival næste år.
Fra feltstudie til færdigt forslag
I februar tog projektet fart med et feltstudie på festivalpladsen, hvor eleverne blev briefet om opgaven af Kenneth Sejlø Andersen. Han er områdeleder for Backstage Village på Roskilde Festival.
Herefter blev der arbejdet i undervisningen i faget Design B. Ud over de fysiske stole arbejdede eleverne med digitale værktøjer som Fusion 360 og SketchUp og billedredigeringssoftware. De lavede også 3D-print i skala 1:20 til modelarbejde.
Den endelige løsning blev visualiseret og præsenteret for Kenneth i slutningen af marts. Eleverne skulle i præsentationen forklare om, hvordan de undervejs har anvendt principper fra kommunikationsdesign.
Fra forslag til realisering
Kenneth var imponeret over klassens forskellige forslag:
- Vi kan altid blive bedre til at udvikle de ting, som vi laver. Vi kan hurtigt komme til at gøre de samme ting år efter år. Men at få elevernes "take" på, både hvad deres tanker var, hvordan man skulle benytte stolene og hvad funktionen skulle være i en festivalkontekst. Den øvelse de var igennem der, det var interessant. For nogle gange så tænker vi ”det gør vi bare”, fordi vi er en del af det. Men det er meget godt at blive mindet om, at vi har nogle værdier, og hvordan spiller det lige sammen med det vi bygger? Det har være megainteressant.
Kenneth er glad for at have realiseret en af løsningerne i år, og ville gerne have haft endnu flere, for der var også andre gode løsninger. Det kan være, at det næste år skal være en anden udfordring, men Roskilde Festival er klar til friske, kreative bud på, hvordan Backstage Village kan blive et endnu mere indbydende og funktionelt område. Se video med Kenneth:
Se video med Kenneth.
(Video: Roskilde Tekniske Skole)
Få mere at vide
Læs mere om samarbejdet med Roskilde Festival
Se billederne