Kvalitetshåndværk med (ny) historie
Fem bygningssnedkerlærlinge fra Roskilde Tekniske Skole har bygget en helt særlig trappe til Frilandsmuseet i Brede, som er en del af Nationalmuseet.
Normalt tager underviserne ikke opgaver ind udefra på hovedforløbene på snedkeruddannelsen. Men da Frilandsmuseet henvendte sig med en meget speciel opgave, gjorde de en undtagelse.
- Da Frilandsmuseet spurgte om hjælp til en trappe til et af deres mini-huse, kunne vi ikke sige nej. Det passede lige ind med lærlingenes undervisning på hovedforløb 4, og vi syntes, at det var spændende at produktet kom til at stå et sted, hvor mange kunne se det, fortæller Mogens Hansen, som er underviser på snedkeruddannelserne på Roskilde Tekniske Skole.
Opgaven bestod i at fremstille en kvartsvingstrappe med håndliste, balustre og ekstra værn til husets 1. sal.
Nye ideer til undervisningen
Opgaven gav underviserne anledning til at prøve nogle idéer af i undervisningen.
- Vi var lidt under tidspres, så vi benyttede muligheden for at vende undervisningen lidt om. Vi startede med at give lærlingene færdige tegninger, så de hurtigt kunne komme i gang med at skære op og fræse. Da de var færdige opgaven, skulle de så tegne og projektere den. Det gav en anden proces, end lærlingene er vant til, men vi nåede vores mål, forklarer Mogens.
Flot udført opgave
Da opgaven stod færdig på værkstedet, skulle den fragtes til museet, samles og monteres i huset på museet.
- Især trappen var svær, fordi detaljegraden var høj. Lærlingene klarede det så godt, og det var prikken over i’et for dem, at de fik lov til at sætte opgaven op på museet, slutter Mogens.
At producere en løsning på værksted og montere den i et hjem eller i en virksomhed er en klassisk fremgangsmetode for en snedker.
Få mere at vide
Se billederne