Internationalt samarbejde skal udvikle nye undervisningsforløb
Gartneruddannelsen på Roskilde Tekniske Skole er med i et nyt internationalt projekt, hvor der skal udvikles undervisningsforløb om hydroponisk dyrkning.
Hydroponi er en dyrkningsmetode, som handler om at dyrke planter i vand uden jord. Metoden har stort potentiale i forhold til at fremme den grønne omstilling: Hydroponiske systemer bruger fx op til 90% mindre vand end traditionelle dyrkningsmetoder. Eftersom planterne dyrkes uden jord, kan hydroponiske systemer også installeres i byområder og på steder med begrænset adgang til dyrkbar jord. Det åbner op for en mere lokal og fleksibel dyrkning af planter.
Derfor vil fem skoler fra fire lande - Sverige, Holland, Danmark samt den spanske region Baskerlandet - samarbejde om at udvikle læringsforløb og materialer, som handler om dyrkningsmetoden til brug for erhvervsuddannelser og gymnasier.
- Undervisningsforløbene vil inkludere lærervejledninger og fokusere på næringsstoffer, lys, CO2, vanding samt anvendelse af kemi, fysik og teknologi i undervisningen, siger Susanne Ogstrup, uddannelsesleder på Roskilde Tekniske Skole.
Resultater i en digital værktøjskasse
- Vi vurderer, at hydroponi vil spille en central rolle i fremtidens grønne uddannelser og understøtte grøn omstilling. Kombinationen af teori og praksis vil derfor give eleverne ny viden, som de kan anvende i deres uddannelse og fremtidige karriere. Når projektet afsluttes, vil resultaterne også blive tilgængelige via en "Digital Toolbox" – en digital værktøjskasse, hvor alle de emner og metoder, vi arbejder med, kan tilgås af alle undervisere og nemt anvendes i undervisningen, forklarer Susanne Ogstrup.
EU-støttet projekt med flere formål
Projektet, der er støttet af EU med 250.000 euro under programmet "Cooperation partnerships in vocational education and training", har flere mål: Det skal styrke de naturvidenskabelige kompetencer hos eleverne på erhvervsuddannelserne, fremme inklusion og forbedre de digitale færdigheder. Skolerne vil udvikle, teste og evaluere undervisningsmateriale om hydroponisk dyrkning for gartnerelever i Holland, Baskerlandet og Danmark samt gymnasieelever i Sverige.
Aktiviteter i projektet
Projektet omfatter forskellige aktiviteter, hvor materialer udvikles og testes, primært digitalt. Der vil på tværs af landene være møder i form af både online og fysiske møder, herunder en international afslutningskonference i København.
- Vi ser frem til at dele vores resultater og derved bidrage til en bæredygtig fremtid gennem uddannelse og innovation inden for dyrkning af planter i vand, som har mange spændende facetter og variationer, slutter Susanne Ogstrup.
De samarbejdende skoler
Skolerne i projektet er Yuverta, Fraisoro Eskola, NTI Gymnasiet Lund, NTI Vetenskapsgymnasiet Gävle og Roskilde Tekniske Skole. Fra Roskilde Tekniske Skole er det undervisere fra gartneruddannelsen, som deltager i projektet, der løber over de næste 2 år.
Få mere at vide
Se billederne