Europæisk samarbejde styrker tekniske elevers kompetencer
Fem erhvervsskoler fra Europa – bl.a. Roskilde Tekniske Skole – er udvikler sammen et digitalt læringsprogram, der skal styrke elevernes samarbejdsevner, kommunikation og lederskab. Et vigtigt skridt mod at klæde fremtidens teknikere på til den grønne omstilling.
I denne uge er der internationalt besøg på Roskilde Tekniske Skole. Elever og undervisere fra fem lande – Holland, Tyskland, Schweiz, Spanien og Danmark – er samlet på skolen for at samarbejde om et spændende projekt. Det har til formål at udvikle undervisningsmateriale, som træner eleverne i kompetencer som fx kommunikation, samarbejde, lederskab og problemløsning. Det er kompetencer, der i stigende grad efterspørges af virksomheder – særligt i den grønne energisektor, hvor tværfaglighed og innovation er nøglen til at finde nye løsninger. Formålet med projektet er at give eleverne de bedste forudsætninger for deres uddannelse og en karriere i fremtidens grønne arbejdsmarked, som ofte vil foregå i en international kontekst.
Fra idé til fungerende vejrstation
Et konkret eksempel på dette er et fælles projekt, hvor elever fra de fem lande blev inddelt i internationale teams – ét medlem fra hvert land i hvert hold. Deres opgave: at bygge en fuldt funktionel vejrstation sammen. Stationen skal måle seks forskellige parametre: nitrogen, CO2, temperatur, luftfugtighed, luftkvalitet og luftpartikler.
Forskellige fagligheder i spil
Eleverne har forskellige fagligheder. Fra Roskilde Tekniske Skole deltager elektrikerelever. Derudover er der fx it-udviklere, programmører, grafiske designere. Det handler om at løse en opgave ved at trække på forskellige fagligheder. Det handler både om at kunne få en teknisk installation til at fungere, men også om at kunne behandle og visualisere data. Arbejdet omfattede både den fysiske konstruktion af vejrstationen, programmering af software til sensorerne og opsætning af en online platform, hvor data kunne vises i realtid. Da de første prototyper tog form, dukkede nye spørgsmål op: "Hvordan indsamler man data korrekt?" og "Hvordan præsenterer man det forståeligt?"
- Det har været super sjovt og udfordrende at deltage i. Vi lærer af hinanden på tværs af kulturer og fagligheder, og fokus er at samarbejde på tværs af forskelligheder, fortalte Magnus under forløbet, som uddanner sig til elektriker på Roskilde Tekniske Skole.
Vejrstationerne skal stå i projektlandene og måle data, som sendes til et fælles dashbord. Her kan alle i projektet se og anvende vejrdata fra alle. Data som kan vise skift i niveauer og dermed også skabe et afsæt for bevidsthed om klimaændringer, baseret på data. En praktisk og virkelighedsnær opgave, der både krævede teknisk kunnen og stærkt samarbejde på tværs af sprog og kultur.
Klædt på til fremtidens grønne arbejdsmarked
En del af programmet handler også om at skabe rammerne for at danne gruppeidentitet. Eleverne besøger sammen seværdigheder i Roskilde by, og de skal bl.a. på teambuilding på museet Ragnarock, en tur til Sagnlandet Lejre og en foto-skattejagt gennem Roskilde by.
- Eleverne lærer meget af sådan en uge, og her tænker jeg både på det tekniske, men også på deres personlige kompetencer. De er nødt til at være udadvendte og kunne begå sig i samarbejder på tværs af faggrupper og kulturer, og det åbner deres øjne og sind for, at der findes andre måder at arbejde og løse opgaver på, siger Pernille Bjerre, som er international koordinator fra Roskilde Tekniske Skole.
Baggrund
Initiativet er en del af VETSkillinG – et fælles europæisk projekt under Erasmus+ samt Movetia. De fem deltagende skoler er: da Vinci College, GBS St. Gallen, Usurbilgo Lanbide Eskola, Hans-Sachs-Berufskolleg og Roskilde Tekniske Skole. Samarbejdet bygger på en fælles tro på, at elever lærer bedst, når teori kobles til praksis og på tværs af forskellige afsæt. Derfor bliver det nye undervisningsmateriale baseret på virkelighedsnære cases og projekter med afsæt i energibranchen.
Se billederne