Elever en del af byggeriet af Håndværkskollegiet i Roskilde
30 elever fra forskellige uddannelser på Roskilde Tekniske Skole har afprøvet ideer og koncepter forud for byggeriet af kollegie for unge håndværkere i Roskilde.
Skal det være klyngekøkkenet eller den store fælles spisestue, der skal facilitere og understøtte fællesskabet på fremtidens kollegie for unge håndværkere i Roskilde? Det og mange andre spørgsmål har Chili Hviid og 29 andre elever fra Roskilde Tekniske Skole været med til at teste af på aktive workshops i forskellige fysiske indretninger over seks dage i september. Håndværkskollegiet designes sammen med målgruppen, og afprøvningen af kollegiet er en helt ny og banebrydende måde at udvikle et byggeri på.
Hvad er (ikke) godt?
- Vi har prøvet forskellige koncepter og ideer af, om hvad der vil være godt for de 83 unge, der skal bo i det fremtidige kollegie og givet vores input til arkitekterne. Det har været fantastisk sjovt og spændende at være en del af og givet mig et helt nyt syn på, hvad det vil sige at være håndværker, når man er med til at planlægge sådan et byggeri, siger Chili Hviid. Hun uddanner sig til maskinsnedker på Roskilde Tekniske Skole.
Se video om elevernes involvering i planlægningen af byggeriet:
VIDEO: Se video om elevernes involvering i planlægningen af byggeriet.
(Video: Roskilde Tekniske Skole)
Super samarbejde med eleverne
Virksomheden Hele Landet – Sociale Arkitekter står bag øvelsen med at involvere eleverne i processen:
- Vores ambition er, at målgruppen selv skal bidrage aktivt til byggeprogrammet for kollegiet, samtidig med at vi får værdifuldt input til de grundtemaer, vi arbejder med i byggeriet. Med en fysisk og social afprøvning i denne skala bliver vi klogere på lærlingenes adfærd og interaktioner, og vi kan omsætte en abstrakt idé om et kollegie engang ude i fremtiden til noget konkret, som de kan forholde sig til, fortæller Sille Askefrø fra virksomheden på BRFfondens hjemmeside
- Samarbejdet med eleverne fra Roskilde Tekniske Skole har været virkelig fedt. De er gået fra at være lidt usikre, på hvad det her handlede om, til at være selvsikre og bevidste og lægge meget energi og passion i det her projekt, fortæller Emma Solvang fra Hele Landet – Sociale Arkitekter.
Godt at de unge er med
På Roskilde Tekniske Skole glæder direktør Jesper Østrup sig over, at eleverne fra skolen involveres i planlægningen af byggeriet.
- Det fortæller noget om den tid, vi lever i. Tidligere ville man have sat arkitekter og entreprenører til at bygge et kollegie ud fra en forventning om, at de vidste bedst. Men det er jo ikke dem, der skal bo der. Derfor er det super godt at involvere de unge, når det fx handler om udformning af fællesarealerne, siger Jesper Østrup under afslutningen af den sidste workshop.
Mere om byggeriet
Håndværkskollegiet i Roskilde understøttes økonomisk af BRFfonden, som er engageret i opførelsen af håndværkskollegier i Herning, Horsens og Roskilde til samlet en milliard kroner.
Se billederne
Fotos Roskilde Tekniske Skole og Frame & Work