Murer-lækkerier i Roskilde Domkirke
Roskilde Domkirke er på UNESCO’s Verdensarvsliste. En gruppe murerlærlinge fra Roskilde Tekniske Skole har været på guidet tur i byggeriets historie i kirken.
- Nøj, der er langt ned her, udbryder en af murerlærlingene fra Roskilde Tekniske Skole, da vi er trådt ud ved klokkerne i Margrethespiret på Roskilde Domkirke. Vinden suser om ørerne på guiden, de 11 murerelever og deres underviser Casper Hannibal Marquard Jensen.
- Som en del af undervisningen har jeg taget lærlingene med til rundvisning med guide i Roskilde Domkirke, fordi de skulle opleve nogle helt andre aspekter af murerfaget, fortæller Casper.
Særligt interessant for murerne
Netop Roskilde Domkirke er en interessant bygning for murerne.
- Det er jo primært fordi, at kirken er et af de tidligste eksempler på kirker bygget i teglsten, at den er UNESCO Verdensarv. Det kan I altså takke jeres forgængere for, fortæller guiden til murerne. Der falder et par anerkendende nik fra lærlingene, mens de lige tænker over, hvordan det har været at være murer for 800 år siden.
Lækkert byggeri
Lærlingene er dybt optagede af guidens fortællinger og stiller mange spørgsmål til konstruktionerne. Turen igennem kirken byder bl.a. på en rundvisning på lofterne med mulighed for udgangspas på Margrethespiret. Hvis altså ikke højdeskrækken vinder.
Rundvisningen på lofterne handler primært om konstruktioner i spær og træ. Hvor der er mest træ på loftet, er der til gengæld i metermål i murværk i resten af kirken.
- Det er spændende for os murere at opleve, hvordan taget er konstrueret i træ. Ofte samarbejder vi murere med håndværkere med en anden faglighed, så det giver god mening og er en rigtig fed oplevelse at se loftsbyggeriet, siger en af lærlingene, Mikkel Dyreborg-Kragh. Han er i lære hos Bela-Byg i Skovlunde.
- Det er lækkert byggeri hele vejen rundt. Der er så mange detaljer og finurligheder i de forskellige løsninger, og det kribler altså lidt i fingrene som murer, når man ser det, fortsætter Mikkel.
Byggeriets historie
Kirkens historie kan læses i murværket, og det er netop et af formålene med besøget at få lov at opleve en del af murerfagets historie.
- De forskellige stilarter og byggeteknikker afspejler sig i kirkens mure. Det er helt tydeligt at se i byggeriet, at tiden skifter, og at der på ét tidspunkt bygges på én måde, og på et andet tidspunkt på en anden måde. Eleverne får en forståelse for, at de selv er en del af en tid, som vil forandre sig, og det vil deres fag også, forklarer Casper.
På den sidste del af uddannelsen
Holdet, som Casper har inviteret ud, er på deres sidste del af uddannelsen. De skal snart i gang med deres valgfrie speciale, fx inden for fliser, mursten, restaurering eller energi.
- På dette speciale skal de selv designe noget unikt, fx et hjørne med kvadderpuds, en spidsbue, et flisemøbel eller noget helt fjerde. Det er selvfølgelig mit håb, at turen i Roskilde Domkirke kan være med til at sætte nogle idéer i gang, slutter Casper.
Få mere at vide
Se billederne