Beslagsmed
En beslagsmed arbejder med hestesko. På skolen lærer du at beskære hestens hove, smede hestesko af jern og slå dem på hestens hove med søm. Som beslagsmed lærer du at omgås heste, så de forbliver rolige, mens du slår skoene på dem. En vigtig del af arbejdet går ud på at rette skoene til, så de passer nøjagtig til hestens hove. Hvis skoen ikke passer, kan hesten få skader. En beslagsmed kan arbejde på et smedeværksted, en travbane eller starte egen virksomhed. Du skal lære om heste, deres anatomi og forhold omkring deres sundhed. Du får et grundigt kendskab til arbejdet med at beskære dyrenes hove og lærer at fremstille sygebeslag ved sene- og ledbåndskader. Endelig lærer du at lave de forskellige former for smedearbejde, der indgår ved fremstilling og tilpasning af hestesko.
Start på grundforløb 1
- direkte fra 9./10. klasse5. august
13. januar
se grundforløb 1 for adresser
Uddannelsesforløb
Eksempel på uddannelsesforløb:
Grundforløb 1: Fra 9. eller 10. klasse
Kommer du direkte fra 9. eller 10. klasse, skal du starte på en fagretning på grundforløb 1, der varer 20 uger.
En fagretning giver dig bred viden og grundlæggende færdigheder inden for en række uddannelser samt et indblik i en branche. Undervisningen er praksisorienteret og organiseret som projektarbejde.
Efter grundforløb 1 skal du fortsætte på grundforløb 2, der også varer 20 uger.
Hovedområde: Uddannelsen hører under hovedområdet Teknologi, byggeri og transport.
Fagretninger, som er rettet mod uddannelsen beslagsmed:
Grundforløb 2: Mere end et år efter folkeskolen
Hvis du afsluttede 9. eller 10. klasse for mere end et år siden, skal du starte direkte på grundforløb 2, der varer 20 uger.
Udvidet adgang til grundforløb 1
Som et forsøg er grundforløb 1-målgruppen udvidet, så du kan søge om opstart i januar og august 2019, hvis du lever op til en række kriterier.
Se kriterierne under "Optagelse og adgangskrav > Mere end et år efter folkeskolen?"
Er du over 25 år?
Er du over 25 år, kan du få en særligt tilrettelagt uddannelse: euv (erhvervsuddannelse for voksne). Når du er startet på din uddannelse, vil du få vurderet dine kompetencer.
Hovedforløb - skole og praktik
Du kan vælge mellem følgende trin/specialer på beslagsmeduddannelsen:
- beslagsmed
Efter endt grundforløb skal du fortsætte din uddannelse på en teknisk skole, der udbyder beslagsmeduddannelsen som hovedforløb. Roskilde Tekniske Skole udbyder desværre ikke hovedforløbet på uddannelsen.
Optagelse og adgangskrav
Tilmeld dig online på optagelse.dk:
Vejledning til ansøgning på optagelse.dk (trin-for-trin-vejledning og video)
Kontakt os, hvis du har brug for yderligere hjælp til at udfylde din ansøgning.
Generelle adgangskrav
- Du skal have afsluttet grundskolens 9. eller 10. klasse
- Du skal have min. 02 i dansk og matematik til afgangsprøven
Kommer du direkte fra 9. eller 10. klasse, skal du desuden være vurderet uddannelsesparat af Ungdommens Uddannelsesvejledning.
Opfylder du ikke kravene, kan du deltage i en optagelsesprøve i dansk og/eller matematik samt en samtale. Du bliver automatisk indkaldt til prøven og samtalen, hvis du søger en erhvervsuddannelse og ikke opfylder karakterkravene.
Specielt for beslagsmed (grundforløb 2)
Frit optag i 2019
Som beslagsmed vil du arbejde på rideskoler, stutterier og hos alle de private hesteejere. Faget er meget lille, og der uddannes ganske få årligt, så der er gode beskæftigelsesmuligheder.
Med en beslagsmeduddannelse kan du blandt andet videreuddanne dig til driftteknolog offshore, produktionsteknolog og eksport og teknologi.
Download
Links
Om beslagsmeduddannelsen (på UddannelsesGuiden)
Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til beslagsmed
Undervisningsplan
Se den lokale undervisningsplan på elevplan


Efter endt grundforløb skal du fortsætte din uddannelse på en teknisk skole, der udbyder beslagsmeduddannelsen som hovedforløb. Roskilde Tekniske Skole udbyder desværre ikke hovedforløbet på uddannelsen.